Bokföring för nybörjare och nya företagare

Har du precis startat upp ditt företag och behöver börja med bokföring? Har du precis som många andra köpt ett bokföringsprogram eller skaffat ett av dessa som är gratis? Grattis, det är en bra början! 

Jag rekommenderar Visma eEkonomi (finns i flera versioner) eller Bokio (gratisversionen) för de som ska bokföra på egen hand. Finns väldigt många smarta funktioner och de delar i programmen som sköts via AI blir hela tiden fler. Det är alltså smidigt och enkelt att bokföra med dessa program.

Men, och här kommer varningsklockan. Försök inte köra igång på egen hand om du inte är helt säker på hur du ska göra. Även fast programmen är väldigt tekniskt utvecklade finns det massor av fel du som nybliven företagare kan göra. I bästa fall är det fel som går att åtgärda genom att bara att korrigera din bokföring eller dina inställningar. I värsta fall kommer det kosta dig mycket pengar och även straffavgifter, s.k. skattetillägg, om felet du gjort påverkar dina skatter eller din moms gentemot Skatteverket.

Precis som när du ska bygga hus så är det väldigt viktigt att grunden blir bra. Slarvar du med grunden så blir hela bygget instabilt. Därför föreslår jag att du alltid tar hjälp av en redovisningskonsult för att lägga grunden i din bokföring, göra korrekta uppsättningar (hur många kan förresten en sån enkel sak som att skilja på bokslutsmetoden och faktureringsmetoden?) och se till att du får en bra start. Därefter kan du börja bokföra på egen hand. Men, ta gärna stöd hos din redovisningskonsult för regelbundna avstämningar.

Men vän av ordning frågar sig då om inte redovisningskonsulten kostar pengar? Jo, självklart tar redovisningskonsulten betalt, precis som alla andra konsulter. Men den lilla peng du lägger på att få en bra start lönar sig i princip alltid längden. Har du lagt en dålig grund och en redovisningskonsult måste rätta upp dina fel, det är då det börjar dra iväg ordentligt. Det är nästan som att börja bygga om huset från början. Det blir dyrt! Många redovisningsbyråer erbjuder också en timmes gratis konsultation för nystartade företag. Kolla upp detta och använd dig av detta innan du kör igång. Gratis konsultation är ju gratis! Har Hedland Ekonomi AB en timmes gratis konsultation för nystartade företag? Ja det har vi! Välkommen med din förfrågan!

Tidigare inlägg

Revisor eller redovisningskonsult? Vi benar ut skillnaden
Ekonomitermer

Revisor eller Redovisningskonsult?

Revisor eller Redovisningskonsult, vad är egentligen skillnaden? Vad är skillnaden mellan revision och redovisning och vilka arbetsuppgifter har egentligen en Revisor jämfört med en Redovisningskonsult?

Kontakta oss