Vilken momssats ska användas vid vidarefakturering?

När du har kostnader i din verksamhet som ska betalas av din kund så är det viktigt att du fakturerar vidare med rätt momssats. Vilken momssats du har på själva inköpet har ingen betydelse för vilken moms du ska ha på fakturan som du skickar till din kund. 
Det som avgör din utgående momssats är vad du levererar för något och vad din kund efterfrågar. Om din kund t.ex. efterfrågar konsulttjänster från dig så ska du fakturera kunden med 25% i utgående moms och kostnader du dragit på dig under konsultationerna och som ska betalas av din kund ska faktureras vidare med 25% moms. Annan hantering är fel!
Många går vilse i denna hantering och krånglar till det. Inköp av porto t.ex. som har 0% i moms verkar vara något som är extra krångligt. Men det är alltid kostnaden exklusive moms som ska vidarefaktureras och om då inköpet av porto har 0% i moms så är hela inköpet lika med din kostnad, vilken då ska faktureras till kunden med 25% i utgående moms. Så ingen uppdelning på 0%, 6%, 12% och 25% i utgående moms på dina kundfakturor om din kund efterfrågar tjänster som är belagda med 25% moms. All vidarefakturering är nämligen underordnad din huvudtjänst. Om det fortfarande verkar krångligt kanske denna film kan göra det tydligare.

Tidigare inlägg

Revisor eller redovisningskonsult? Vi benar ut skillnaden
Ekonomitermer

Revisor eller Redovisningskonsult?

Revisor eller Redovisningskonsult, vad är egentligen skillnaden? Vad är skillnaden mellan revision och redovisning och vilka arbetsuppgifter har egentligen en Revisor jämfört med en Redovisningskonsult?

Kontakta oss